Sürdürülebilirlik
Sürdürülebilirlik Anlayışımız
Acıselsan Acıpayam Selüloz Sanayi ve Ticaret A.Ş. kurumsal yönetim, iş etiği ve kurumsal sorumluluğu temel prensipler olarak benimsemiştir.
Yenilikçi teknolojileri takip eden yapımız ve politikalarımızla gerçekleştirdiğimiz tüm yatırım ve üretim projelerinde eşitlik, şeffaflık, hesap verebilirlik, insan hakları, çevre ve sosyal sorumluluk ilkeleri ile sürdürülebilir değer yaratmayı, toplum ve çevreyi ön planda tutarak, gelecek nesillere daha iyi koşullar sağlamayı hedefliyoruz.
Acıselsan Acıpayam Selüloz Sanayi ve Ticaret A.Ş Verusa Holding iştirakidir ve tutarlılık ve şeffaflık ilkelerine dayanarak Verusa Holding’in sürdürülebilirlik ilkelerini benimsemiştir.
Tüm çevre ve sürdürülebilirlik politikalarımızdan sorumlu Verusa Holding Sürdürülebilirlik Komitesi’nde Şirketimiz’i temsilen 1 üye görev yapmaktadır. Komite ve çevre yönetim ekipleri yılda en az 1 kez toplanarak sürdürülebilirlik politikalarını ve uygulamalarını gözden geçirir. Alınan kararlar ve süreçle ilgili Yönetim Kurulu bilgilendirilir.
Sürdürülebilirlik Önceliklerimiz
Verusa Holding ve Grup Şirketlerinde sürdürülebilirlik öncelikleri aşağıdaki gibidir,
Çevre Dostu Uygulamalar
Grup şirketlerinden birisi olarak en önemli hedefimiz, sahip olduğumuz doğal kaynakların sınırsız olmadığı bilinci ile tüm faaliyetlerimizde çevresel sürdürülebilirliği ön planda tutarak, yatırımlarımızda insan, toplum ve çevrenin korunmasını sağlamak, verimli ve yaratıcı iş modelleri geliştirmek, gelecek nesillerin beklentilerini çevre dostu ve katma değerli ürünlerle karşılamaktır.
Sosyal Sorumluluk
İnsana ve çevreye değer katan sosyal projelerin içinde yer almak adına, faaliyet gösterdiğimiz alanlarda, yöre halkının gelişimi, ihtiyaç sahiplerine maddi destek sağlayacak girişimler ve muhtelif vakıflara bağış yoluyla faaliyetlerimizi sürdürmek önceliğimizdir.
İş Sağlığı ve Güvenliği
İş sağlığı ve güvenliği kapsamında faaliyet gösterilen sektörlerdeki riskleri bertaraf eden üretim koşulları oluşturulmakta ve tüm grup şirketlerinde 6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU, 4857 sayılı İş Kanunu ile bu Kanunlara bağlı yönetmelikler ve yasal zorunluluklar kapsamında tüm önlemler alınmaktadır.
AR-GE, İnovasyon ve Teknoloji
Acıselsan Acıpayam Selüloz Sanayi ve Ticaret A.Ş. rekabetin giderek arttığı değişen piyasa koşullarında talepleri daha iyi yönetebilmek ve tüm paydaşlara değer yaratan ürün ve hizmet sunmak için faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde Ar-Ge ve inovasyona önem vermekte ve teknolojik yenilikleri iş süreçlerine adapte etmektedir.
Risk Yönetimi
Faaliyetlerimizin devamlılığını sağlamak ve paydaşlar nezdinde elde ettiğimiz güveni sürekli hale getirmek için olası riskleri minimize etmek ve ortadan kaldırmak üzere çözümler geliştirilmektedir.
Kurumsal risk yönetimi şirket strateji ve hedefleriyle uyumlu şekilde yürütülerek, paydaşlarımız ve diğer menfaat sahipleri için en yüksek değer yaratılması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda içsel ve dışsal riskler tespit ve analiz edilmekte ve risk yönetim stratejileri belirlenmektedir.
Yönetim Kurulu’nun, başta Risk Yönetimi Komitesi ve şirket içi bölümlerin geri bildirimlerini de değerlendirerek onayladığı politikalar ve belirlediği stratejik hedefler doğrultusunda, uluslararası yönetim sistemleri ve standartlarına uyumlu, büyüme ve getiri dengesini gözeten risk yönetimi uygulanmaktadır.
İş Etiği ve Yolsuzlukla Mücadele
Acıselsan Acıpayam Selüloz Sanayi ve Ticaret A.Ş. %100, paydaşlarına en büyük ölçüde değer üretme sorumluluklarını, tabi oldukları yasal yükümlülüklere uyarak yerine getirmek amacıyla her yıl risk yönetimi denetimi, finansal tablolar denetimi, mevzuat ve uygunluk denetimi, rüşvet ve yolsuzluk denetimi çalışmaları yürütmektedir.
İş etiği yaklaşımımızın temellerinden olan rüşvet ve yolsuzlukla mücadele, itibarımız ve faaliyetlerimizin sorunsuz işlemesi bakımından kritik öneme sahiptir. Sadece kendi bünyemizde değil, tedarikçiler başta olmak üzere iş ortağımız olan tüm paydaşlarımızın bu yaklaşımı benimsemelerini bekliyoruz. Bu bağlamda Acıselsan Acıpayam Selüloz Sanayi ve Ticaret A.Ş., merkez operasyonların yürütüldüğü bölgelerde yasal mevzuatlara ve uluslararası ticaretin gerektirdiği standartlara uyum sağlamaktadır. Şirket yönetici ve çalışanları rüşvet ve yolsuzlukla mücadele politikaları ve uygulama süreçleri hakkında eğitimlere tabi tutulmaktadır.
Çevre haberleri
Atık Yönetimi
Sektörde kurulan ilk firmalardan biri olarak Acıselsan Acıpayam Selüloz ve Tic. A.Ş., Verusa Grubu
sürdürülebilirlik prensipleri çerçevesinde, sıfır atık yaklaşımı ile öncelikle atıkların kaynağında
önlenmesi, azaltılması, kaçınılmaz olarak çıkan atıkların da mümkün olan en yüksek oranda geri
kazanılarak, yeniden kullanılması kapsamında çalışmalarını sürdürmektedir.
Atık yönetimi faaliyetleri; atığın kaynağında özelliğine göre ayrılması, toplanması, geçici depolanması,
geri kazanılması, taşınması, bertarafı ve bertaraf işlemleri sonrası kontrolünü kapsamaktadır.
Acıselsan, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2872 Çevre İzin ve Lisans yönetmeliği
kapsamında 5 yıl süreli “Hava Emisyon ve Tehlikesiz Atık Geri Kazanım” Çevre İzni ve Lisansına, buna
ek olarak 2022 yılı sonuna kadar T.C. Denizli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen
Tehlikesiz Atıklar Toplama-Ayırma Belgesi’ne sahiptir.
2019 yılı içerisinde kağıt, karton, plastik, tehlikeli maddelerin kalıntılarını içeren ya da tehlikeli
maddelerle kontamine olmuş ambalajlar, karışık metaller ve sıvı-katı yağlar toplamında 42,951 kg
Acıselsan üretim atığı anlaşmalı atık yönetimi ve geri dönüşüm şirketleri vasıtası ile bertaraf
edilmiştir.
Çevre Kamu Denetimleri
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan düzenli kamu denetimleri kapsamında, Şubat 2019
tarihinde yapılan denetimde Acıselsan üretimlerinde çevreye zarar verecek herhangi bir uygunsuzluk
saptanmamıştır. Nisan 2019 tarihinde emisyon ölçümleri gerçekleştirilmiş ve sonuçlar çevre
standartlarına uyumlu çıkmıştır.
Çevre Dostu Üretim ve Organik Tarım
Fabrikamızın 1973 yılında kurulduğu arazide su kaynakları, çevre ve bitki örtüsü ilk günkü gibi korunmuş olup
civar alanlarda tarım yapılmaya devam edilmektedir.